Majáles 2002 - Za branami II (26. 4. - 3. 5. 2002)


ONDŘEJ KONRÁD & GUMBO


(hustá jazz-bluesová polévka z českého kotle)

Kapelu GUMBO sestavil roku 2000 Ondřej Konrád, původně hudební publicista. Její název pochází z neworleánské kreolské gastronomie. Jde o hustou polévku z několika druhů masa, uzenin a zeleniny, specifickou vůní místních bylin, četnými chutěmi a ostrostí. Podobně by to mělo být s muzikou skupiny, byť vznikající v českém kotli. Vaří se v něm blues, balady, jazz, funky i rock. Kapela se ale snaží být pamětliva známého případu dortu Pejska a kočičky a hesla: Nepřekořenit a nepřesolit!
Spoluzakladatelem Gumba je kytarista Josef Štěpánek, představitel spičky nové jazzové generace, k níž patří i varhaník Jakub Zitko, tenorsaxofonista Radek Zapadlo, basista Daniel Eberle a bubeník Roman Vícha, kteří si na scéně vybudovali pevné postavení jako sólisté a doprovazeči (ve skupinách Safe Jazz, Peculiar, Analogic Romana Pokorného, Funk Experience Marcela Bárty atd.).
Z prolínání žánrů vzniká vlastní zvuk a charakter, i když blues, jazz a improvizace zůstávají základními stavebními kameny. GUMBO má za sebou sezónu v jazzklubech, výborné přijetí na festivalech v Plzni a v Šumperku, živou nahrávku pro Český rozhlas a vystoupení v ČT. Repertoár tvoří vlastní aranžmá neoposlouchaných jazz-bluesových standardů i původní skladby. Mimo samozřejmě zpěvné angličtiny se ohlíží také po češtině. Spojit muzikantský koncept se sdělením v mateřském jazyce považuje za nepominutelnou výzvu.
O. K.


· Fotografie - GUMBO na šumperském festivalu Blues Alive


Zpět - Za branami 2002